Online Kanaal

Online Kanaal

Nieuws

WINDEWEER IN HET OVERSTICHT

DE GESCHIEDENIS VAN KIEL-WINDEWEER (Deel 3): Het ontstaan van de naam Windeweer.

HET OVERSTICHT 

De plaatsen Kiel-Windeweer, Nieuwe Compagnie en Lula liggen in een deel van het voormalige Bourtangermoeras wat bij ‘Het Oversticht’ hoorde. Het Oversticht was een land ten zuiden van Groningen. Het gebied liep vanaf de stad tot aan de rivier de IJssel (daar waar nu de provincies Drenthe en Overijssel liggen) en bestond toen nog voornamelijk uit heidevelden en nog veel meer moerassen. ‘Het Oversticht’ viel tijdens de tachtigjarige oorlog uit elkaar en hield daarna op te bestaan. Het Oversticht werd vanuit het Vaticaan bestuurd door de Rooms-Katholieke kerk, en samen met ‘Het Nedersticht’ (tegenwoordig de provincie Utrecht); behoorde het bij het ‘Bisdom van Münster’. Door de tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) werd niet alleen de macht en invloed vanuit Madrid, maar ook die vanuit Rome steeds verder verdreven uit alle ‘Lage landen’, die steeds meer autonomie opeisten en zich steeds verder begonnen te verenigen in ‘De Republiek der Nederlanden’.

 

“WE WINNEN WEER!”

In het Bourtangermoor, temidden van de winschoten nabij het Hooge zand was een compagnie uit de plaats Rhenen te Nedersticht (Utrecht) actief. Deze ‘Utrechtse compagnie’ raakte – aannemelijk (mede) vanwege die tachtigjarige oorlog –  in geldnood, waarna de stadstaat Groningen rond het jaar 1600 haar kans schoon zag het leeuwendeel van de Utrechtse concessies (deelgebieden) van het moeras in handen te krijgen. Nóg meer ‘winschoten’ om te ontginnen. Het is onduidelijk of deze naamgeving voor de streek ontstond vanuit de gedachte; ‘We winnen weer’ (van de Spanjaarden en de Neder- en Overstichtse Rooms-Katholieken i.v.m. de tachtigjarige Oorlog); Of dat dit ontstond vanwege het opnieuw kunnen winnen van nog meer brandstof; ‘We winnen weer (veen)’. Aangezien het allemaal nagenoeg gelijktijdig in dezelfde periode  plaatsvond kan het wellicht ook zijn dat de naamgeving misschien juist door een verbasterde combinatie van beide opvattingen ontstond. ‘We winnen weer’.

 

“ ‘T WINDEWEER ”

Een hele andere; evenmin niet ondenkbare (en misschien wel de mooiste) opvatting voor het ontstaan van de naam Windeweer is de mogelijkheid dat deze naam voor de streek in het Bourtangermoeras misschien nog wel veel en veel ouder is dan die periode in de 17e eeuw rondom de tachtigjarige oorlog; en dat de naam Windeweer wellicht te maken heeft met de (tegenwoordig nog steeds) soms onstuimige weersomstandigheden en daarbij behorende donkerbewolkte luchten die zich boven de (destijds zeer vochtige) uitgestrekte vlaktes van het moeras gemakkelijk ontwikkelden. Binnen de vesting van de stadstaat Groningen observeerde men vanuit hun hoge uitkijkposten (o.a. natuurlijk vanuit de Martinitoren) de ommelanden van de stad; In zuidoostelijke richting zagen ze waarschijnlijk vrijwel altijd een donkere bewolking die zich uit de opgestegen nevels en dampen van de moerassen had gevormd; en het winde weer wat zich daarbij door de wisselende luchtdruk en temperaturen boven de vlaktes stevig kon ontwikkelen; “Zie daar; in de verte, boven het moeras van Bourtange; ‘’t winde weer!’”

Heeft u een idee voor een nieuwsbericht voor op de website? Dan kunt u een zelf geschreven artikel insturen. Druk op de knop om naar het formulier te gaan waarmee u een nieuwsbericht kunt insturen. Deze zal dan worden beoordeeld door de redactie. Het ingezonden bericht wordt mogelijk ook in een volgende editie van dorpskrant ‘de Koerier’ geplaatst.
Verzetsstrijder Pieter Venema, geboren op 13-06-1906 te Groningen, gefusilleerd op 20-01-1945 te Kiel-Windeweer.
DE GESCHIEDENIS VAN KIEL-WINDEWEER (Deel 2) Ten tijde van de tachtigjarige oorlog ontstond vanuit de groeiende en souvereine stadstaat Groningen steeds meer behoefte aan goedkope brandstof. Grootschalige turfwinning kwam op gang.
Wie is wie? Wie doet wat? Wat doet waarom? Waarom zo? Zo dan? Dan niet? Niet dan? Dan nait? Nait soez’n.